Sivut

25.8.2014

Miksi vauvahautomo?

Näin Vauvahautomon Elina Fuchs ja Siw Nykänen kirjoittivat Keskisuomalaisen mielipideosastolla 30.10.2013:

Synnyttäjä tarvitsee vertaistukea

Australiassa vuosia työskennelleen kätilö Silja Seppäsen Synnytystupa-malli (Ksml 8.10.) on tervetullut vaihtoehto teknologisen synnytyksen rinnalle. Valitettavasti Jyväskylän kaupunki on viime vuosina vähentänyt synnytysvalmennusta, vaikka tarvetta synnytykseen valmentautumiseen ja vertaiskeskusteluun olisi yhä enemmän.

Raskaana olevilla perheillä tulisi olla riittävästi mahdollisuuksia keskustella vauvan syntymään ja vanhemmaksi tulemiseen liittyvistä asioista. Ajoissa annetulla tuella on kauaskantoiset ja taloudellisetkin vaikutukset perheen hyvinvoinnissa.

Jyväskylässä Tourutuvalla tänä vuonna käynnistynyt Vauvahautomo on valmentava, maksuton keskustelu- ja vertaisryhmä raskauteen, synnytykseen ja äitiyteen liittyvistä teemoista.
Nykysynnyttäjät joutuvat synnyttämään lähes olemattomalla valmentautumisella. He tarvitsisivat paljon enemmän mahdollisuuksia työstää synnytystä etukäteen, kunnolla ja rauhassa.

On tärkeää miettiä vaihtoehtoja, miten synnyttäjä itse voisi vaikuttaa positiivisesti synnytykseensä ja mitä keinoja synnyttäjällä itsellään olisi synnytyksessä käytettävissä. Vauvahautomon tarkoitus on tukea raskaana olevia naisia ja antaa heille mahdollisuuksia pohtia, jäsentää ja prosessoida synnyttämiseen ja lapsen saamiseen liittyvää tietoa ja tunteita ryhmässä toisten samassa tilanteessa olevien kanssa.

Esimerkiksi Saksassa terve, matalan riskin synnyttäjä voi synnyttää kätilön kanssa sairaalan yhteydessä olevissa kodinomaisissa synnytyskodeissa (Geburtshaus), joita pelkästään Berliinissä on toistakymmentä. Jokaisessa synnytyshuoneessa on kätilöiden lisäksi synnytysamme ja muita luonnollisia keinoja lievittää supistuksen aiheuttamaa kipua. Yllättävien tilanteiden varalle on aina yhteys läheiseen lääkäriin ja sairaalaan.

Synnytyspelon sijaan voidaan ajatella, että kipu on kestettävissä kehon omien luonnollisten synnytyshormonien avulla. Jos synnytystä ei käynnistetä lääketieteellisesti, supistustuntemukset kannustavat synnyttäjää liikkumaan, vaihtamaan asentoa ja siten edistämään synnytystä ja vauvan laskeutumista synnytyskanavassa.

Vesi lievittää supistuksia erinomaisesti ja rentouttaa synnyttäjää, mikä edistää ja nopeuttaa synnytystä. Näin voidaan välttää kipulääkkeiden käyttöä ja sen haittavaikutuksia synnytyksessä. Puolet Berliinin vanhimmassa synnytyskodissa synnytetyistä vauvoista on synnytetty ammeessa.
Suomessa on tapana synnyttää vaiti ja hiljaa, vaikka ääntelyn, laulamisen ja liikkumisen tiedetään rentouttavan kohdunsuuta ja edistävän synnytystä.

Vauvahautomon tavoitteena olisi täydentää neuvolan tekemää työtä siltä osin kuin neuvolat ovat joutuneet omaa toimintaansa, erityisesti synnytysvalmennusta supistamaan ja karsimaan.
Perheen tukeminen jo raskausvaiheessa vahvistaa perheiden jaksamista, auttaa luomaan vertaisverkostoja, välittää tietoa, ennaltaehkäisee loppuun palamiselta ja luo myönteisiä mielikuvia, joiden avulla vauvaperhe voi jaksaa paremmin arjessa uudessa elämäntilanteessa.

Vauvahautomossa jaetaan ajatuksia ja odotuksia synnytykseen liittyvissä asioissa. Hautomo on tarkoitettu kaikille raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville. Teemoina ovat mm. fyysiset muutokset naisen kehossa, synnytykseen liittyvät mielikuvat sekä vastasyntyneen kyvyt ja tarpeet.